00-årene historiens verste tiår?

I denne ukens Morgenblad står det om 00-årene som tidenes verste tiår. Time Magazine har kåret det til “tiåret fra helvete”, av grunner som tsunamien, finanskrisen, Osama bin Laden og George W. Bush, samt gjenkomsten av religion som makthavende i samfunnet. Morgenbladet peker på tendensen til at flere heller mot alternative livssyn som negativt, og ser med skepsis på tiltagende religionsvennlighet i intellektuelle kretser. I samme åndedrag nevnes det at rasjonalisme og liberale grunnverdier svekkes, og at dette fører til horrible lovendringer som for eksempel forbudet mot kjøp av sex.

Skjønt jeg kan forstå redselen fra intellektuelle ateister sin side for et samfunn der religion skal gjennomsyre politiske avgjørelser, syns jeg det er mildt sagt komisk at man kan hevde at dette tiåret har vært grusomt kun med nevnte årsaker lagt til grunn. Greit nok at finanskrisen hadde, og har, stor påvirkning på mange sine liv, men å si at den var så mye verre enn depresjonsårene på 30-tallet, blir vel ikke helt riktig. At krigen mot terror har styrt mange politiske avgjørelser er greit nok, men om den har vist menneskenes mest brutale og morbide side på samme måte som for eksempel folkemordet i Rwanda eller verdenskrigene, kan jeg ikke helt si. Og nyreligiøsitetens hevdede negative påvirkning på samfunnet blekner litt i sammenlikning med for eksempel svartedauden.

Mye kan bli sagt om den artikkelen og påstanden der, men det å si at 00-tallet er tiåret fra helvete, demonstrerer kun to ting:

1: Mennesker er deprimerende historieløse.

2: Mennesker har det bedre enn de fortjener og vet det ikke selv.

Det som kan bli sagt om 00-tallet, er at det har vært et tiår uten verdenskriger eller kalde kriger, og uten enorme, grunnvollristende kollisjoner mellom folkeslag som hele verden har kunnet merke. Mennesket har imidlertid blitt mer bevisst påvirkningen de har på kloden. Sånn sett har det vært et tiår uten de helt store svingningene verken positivt eller negativt, men det at de store positive hendelsene har uteblitt, er tydeligvis nok til å kvalifisere det som et grusomt tiår.

One thought on “00-årene historiens verste tiår?

  1. anon says:

    og DER ble jeg sjarmert av deg. kom på ISuL. det blir garantert bra!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s