…Og forhandlingene er i gang!

Mye av dagen går med til logistikk. I dag er første dag av de siste forberedende forhandlingene, eller “PrepComm” på FN-språket. Forhandlingene finner sted i et vanvittig stort konferansesenter som heter RioCentro. Dette ligger veldig langt unna selve byen, og alle blir shuttlet fram og tilbake med buss. Turen tar om lag 80 minutter.
I dag skulle vi prøve å ta den første bussen som gikk halv åtte for å være tidlig ute til å delta på møter og få pass. Den bussen kom imidlertid ikke, så da ble vi stående utenfor Copacabana Palace hotell sammen med en gjeng byråkrater fra ulike land i hele en time og et kvarter før det kom en buss.  (Bak oss i køen stod det forresten tre amerikanere, hvorav den ene presterte å si “We should all have our own motorcycles, then it would be much quicker!” Skulle ikke tro de egentlig visste at de deltok på en bærekraftighetskonferanse.) Så da var vi ikke på RioCentro før etter halv elleve. Men bedre seint enn aldri!

Det er et stort sikkerhetsopplegg med metallsjekker og inngangspass. Sånn ser inngangshallen ut:

Det er egentlig ganske vanvittig å tenke på hvor mye logistikk som må til for å få denne konferansen til å gå rundt, og ikke minst hvor mye klimagassutslipp det medfører. Dersom det er om lag 50 000 deltakere her, som FN har gått ut ifra, må jo først alle disse ta fly fra hele verden for å være her. Deretter er det et heftig kaos med å få alle fram og tilbake til de ulike stedene. Jeg tror det må være minst seksti busser på åtte ulike ruter på veien konstant for å transportere folk. I tillegg skal alle de offisielle delegasjonene få innkvartering på de beste hotellene (betalt av Brasil så klart. Skulle gjerne sett dem betale en suite for meg også!), og personlig transport for mange i delegasjonen skal også ordnes.
Mon tro om all denne belastningen som konfernasen forårsaker blir verdt det? Mange tviler dessverre på det.

Uansett, videre utover dagen blir nå arbeidet å følge de ulike gruppene, kalt Splinter groups, som jobber med forskjellige deler av teksten. Vi må vite hvordan de uliek landene posisjonerer seg i forhandlingene for å planlegge lobbyarbeid videre. Major Group for Children and Youth (MGCY) har derfor folk som følger de ulike gruppene gjennom Prep Commen. Mye av dagen i dag går derfor med til orientering og videre planlegging av strategi.

Som dere kan lese på Spirebloggen, har MGCY en god peiling på hvilke områder som skal prioriteres. Vi i Spire kommer til å jobbe mye gjennom dem på saken om Ombudsperson og Sustainable Development Council, og mer gjennom bondeorganisasjoner på landbruk. Handel har vi enda ikke helt funnet ut hvordan vi skal gripe an. For de som ikke har lest Spires posisjonsdokument, kan det lastes ned her.

Her er et bilde av MGCY sin Governance Task Force (de av oss som jobber med rammeverk og institusjonalisering). Vi hadde et møte i går og planla prioriteringene.

I går var forresten jeg, Siv og Alice fra organisasjonen World Future Council (som jobber for fullt på Ombudsperson) i et hyggelig møte med de norske forhandlingslederne Harald Neple og Marianne Loe. Her snakket vi en del om Norges posisjoner på Ombudsperson, og hvordan forhandlingene ligger an. Heldigvis støtter Norge Ombudsperson, men vi har en jobb å gjøre med å overbevise deler av G77 til å godta teksten. Foreløpig har denne gruppen gått inn for å fjerne paragrafen (den berømte paragraf 80).

Ellers, bare legg igjen kommentarer og spør om det er noe spesielt dere lurer på om forhandlingene og Spires arbeid! Og følg med på Spirebloggen også, hvor vi legger ut oppdateringer på engelsk. Flott at dere følger med der hjemme!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s