Trøndelag, lokalmat og landbrukspolitikk

I dag glimter august til med friske tordenbyger. Jeg elsker tordenvær, tordenskallene og den friske luften som kommer etter regnbygene! Enda bedre er det at været gir en flott unnskyldning til å sitte inne og gjøre inne-ting, og kose seg under et pledd med en kopp te.

Heldigvis har man noen gode minner fra fine sommerdager når været er slik som nå. For eksempel var jeg og kjæresten sammen en uke i Trøndelag i juli, hvor vi var på besøk på hytten til familien hans i Tydalen. Jeg har aldri vært der før, og det var helt nydelig landskap der med masse fine fjell og skog (om enn alt for mye mygg og knott for min del, som virkelig har angst for alt som suger blod). Vi gikk på et par korte turer i området rundt DNTs Nedalshytte og Nessjøen (visstnok Nord-Europas beste røyevann, men de røyene så vi ingenting til). Hytten var veldig fin, og Sylanfjellene som ligger delvis i Norge og delvis i Sverige, så ut som et veldig fint område å ta noen dagers fjelltur i.

Meg på fjellet

Liten pause på toppen av en knaus

_DSC1095

Myrull med Nesjøen i bakgrunnen

_DSC1276

Vi brukte også en dag på å reise til Røros. Der har jeg heller aldri vært før, og det var bare helt nydelig å se på alle de gamle fine husene. Sol og skyfri himmel var det også, så byen viste seg virkelig fra sin beste side.

Fine byen Røros.

Fine byen Røros.

Røros har vært veldig flinke til å utvikle lokalmatmerkevarer de siste årene. Rørossmør og -rømme fra Rørosmeieriet er kvalitetsprodukter som er å finne i mange butikker, i hvert fall her i Oslo. I Røros fikk vi også smake lokale oster og spekemat, noe som smakte utrolig godt på en varm sommerdag!

Lokalmat fra Røros

Lokalmat fra Røros

Tenk hvor kult det hadde vært hvis flere plasser i Norge klarte å rendyrke sine lokalmatspesialiteter! Vi har jo så utrolig mye å by på, hvis bare matprodusenter hadde vært litt stoltere av norske tradisjoner og turt å satse mer på å vise fram egne produkter. Det er jo dette turister som kommer til Norge vil ha. Jeg blir så irritert over alle thai- og pizzasjappene som er å finne over alt, men hvis man vil ha god norsk eller nordisk mat er det nesten ingen plasser man kan gå. Heldigvis har det vært en liten renessanse de siste årene, med mer lokalmatmerkevarer, Mathallen i Oslo og generelt mer bevissthet rundt kvalitet på råvarer. Jeg bare håper folk blir enda mer bevisste og begynner å etterspørre flere varer som dem på bildene istedenfor masseprodusert importert mat vi ikke vet hva inneholder (som f.eks hestelasagne og andre ting med udeklarert innhold). Ja til mer ekte, norsk mat! Som for eksempel iskrem:

Lokal-is. Nam nam!

Lokal-is. Nam nam!

 

Det er dessverre ikke lett å skulle klare å tjene penger som bonde i Norge i dag. Oljeøkonomien har skapt altfor høye lønninger som resten av næringene i Norge ikke klarer å holde tritt med. Folk skjønner ikke hvorfor de må betale mer for norsk mat enn utenlandsk mat, selv om det jo er klart at folk i utlandet har mye lavere lønninger og at kostnadene derfor blir lavere. Som bonde i Norge, med norske utgifter, må man betale mer for å klare å produsere mat enn i andre land. Derfor må også maten være dyrere. Men alle land bør jo ha plikt til å produsere mat, og vi har jo råd til å betale mer for norsk mat, så det er ingen løsning å legge ned landbruket.

Selv syns jeg maten i Norge er altfor billig, og det kommer tydelig fram ved at stadig flere bønder må legge ned driften av gården sin fordi de ikke har råd til å drive den, og at den samlede gjelden i landbruket blir stadig høyere selv om bøndene blir færre. Derfor liker jeg godt landbrukspolitikken til Miljøpartiet de Grønne. Jeg har sammenliknet alle partienes landbrukspolitikk, og MDG er de eneste som virkelig tør å gå hardt ut mot dagens system, og som har mot til å si hva som må gjøres. De er blant annet tydelige på at bøndene må få en langt høyere inntekt, slik at de kan ligge på linje med andre fagarbeideryrker (og det fortjener de vel; tross alt, mat er vi alle fullstendig avhengig av). De mener også vi som forbrukere må betale mer av lønnen til bonden gjennom maten vi kjøper i butikken, slik at vi betaler det som maten faktisk koster. MDG kjemper for matsuverenitet, økt selvforsyningsgrad og flere bønder, og har også mange tiltak for å gjøre landbruket mer miljøvennlig.

Jeg kommer sannsynligvis ikke til å stemme MDG ved dette valget (selv om man aldri skal si aldri), men de fortjener stor ros for landbrukspolitikken sin!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s