De store løgnene om norsk olje

Klimaendringene er farlige, de er en realitet og de er vår skyld, hvilket den nye rapporten fra FNs klimapanel fastslår. Dette vet etter hvert flere og flere, blant annet norske politikere. Norge selv har et spesielt svart klimaregnskap fordi vi pumper opp olje så det monner, og har gjort det i flere tiår. Samtidig som vi vet at Norge er blant dem som må ta størst ansvar for å kutte utslipp, er vi så avhengige av oljeinntektene at få politikere tør å alvorlig vurdere å legge ned verstingindustrien.

Olje shell

Fordi politikere ikke tør å begå politisk selvmord ved å foreslå å slutte med petroleumsproduksjon, har de måttet finne på fortellinger som kan rettferdiggjøre at akkurat Norge skal få lov til å fortsette med olje og gass når andre land må kutte. Disse fortellingene kan også kalles de store løgnene om norsk olje, og er vedtatte sannheter som politikerne har kunnet bruke altfor lenge og slippe unna med det.

Løgn nummer en er:

“Norge må pumpe opp olje og gass av hensyn til verdens fattige.”

Dette, som jo kan virke som en ganske absurd påstand, baserer seg på argumentasjonen om at verden – og spesielt de fattige landene – trenger mer energi og at Norge skal bidra til å redde verden gjennom petroleum.

Løgn nummer to er:

“Det vil ikke hjelpe for klimaet at Norge kutter ut olje og gass, fordi da vil bare noen andre produsere mer”

Her bruker politikerne kortet om at norsk oljeproduksjon er blant verdens “reneste”, og at vi derfor har som moralsk ansvar å videreføre oljeproduksjonen slik at ikke andre skal føle seg fristet til å produsere mer i andre deler av verden på en skitnere måte.

HELDIGVIS ER DISSE LØGNENE ENDELIG BLITT SLÅTT BEIN UNDER! Noe vi som har irritert oss over norsk oljerettferdiggjøring har ventet på veldig lenge. SSB kom nemlig denne uken ut med en rapport som tilbakeviser påstandene norsk oljediskurs bygger på. Rapporten ble laget på oppdrag av Framtiden i våre hender og Kirkens Nødhjelp, og ble lansert på en frokostdebatt jeg var på i går.
(DN.no har en god artikkel om rapporten som du kan lese her.)

_DSC0885

Paneldeltakerne som deltok på debatt på Litteraturhuset

Til løgn nummer en sier rapporten at norsk oljeproduksjon på langt nær er et solidarisk utviklingsprosjekt. De fattige i verden ser knapt noe til norsk olje, som hovedsakelig går til andre rike land som Europa og USA. Dette er jo stikk i strid med det Ap- og Høyrepolitikere kan få oss til å tro når de nærmest lager et bilde av at Norge produserer olje for å reise il Afrika og dele den gratis ut til verdens fattige. Nå er det endelig slått fast at dette bare er tull. Visst har det mange positive konsekvenser for Norge og norsk økonomi at vi har en oljeindustri, men politikere: ikke bland verdens fattige inn i regnestykket! Oljen pumper vi kun for vår egen skyld, ingen andres. Vær ærlig på det!

Til løgn nummer to sier rapporten at dersom Norge hadde valgt å legge ned oljeindustrien, så vil det faktisk føre til globale klimakutt, i motsetning til det politikerne vil ha oss til å tro. Det er ikke slik at bare Norge legger ned, vil det automatisk føre til at andre tilvarende øker sin produksjon. Derfor er det bra for verden at Norge kutter ut og legger om til mer fornybar energi. Hurra!

Funnene i rapporten var det likevel ikke alle i gårsdagens debatt som sa seg enig i.

Nicolai Astrup fra Høyre mente for eksempel at det var stor usikkerhet rundt funnene i rapporten. Han valgte å legge vekt på hvor bra det var at Norge allerede har halvert produksjonen sin siden år 2000, istedenfor å se på mulighetene for hva Norge kan gjøre framover. Han sa også at norsk olje ikke bidro nevneverdig til klimautslipp siden den ble underlagt det europeiske kvotemarkedet, som har et fast tak på hvor mye Europa samlet sett kan slippe ut. Det han ikke snakket om, var at man jo ikke teller med utslippene fra oljen når den brennes, kun utslippene forbundet med å produsere oljen. Utslippene ved å brenne oljen er veldig veldig mye høyere, men de teller ikke på Norges regnskap (dette faktumet er det generelt veldig få politikere som velger å snakke om). Nicolai sin løsning var altså: ikke gjør noe aktivt for å fase ut oljen, bare la markedskreftene og klimakvotene “ordne opp” på egen hånd.

BLÆH.

Marianne Marthinsen fra Ap var heller ikke veldig overbevist av rapporten. Hun mente det ikke ville bety så mye at Norge la ned produksjonen, men sa at teknologi skulle være løsningen istedenfor. I tråd med god teknologioptimistisk Ap-skikk ga hun dermed uttrykk for at Norge og nordmenn ikke trenger å endre forbruk eller levemåte, bare innovere oss ut av enhver knipe med Co2-fangst og lagring. Samtidig vet vi jo veldig godt at vi overforbruker av verdens ressurser og at vår levemåte ikke er bærekraftig. Så den argumentasjonen holder ikke vann. Hva skulle vi da gjøre for å kutte, spurte noen Marianne. Hennes eneste svar var at vi må inngå en bindende og god klimaavtale i 2015, og dette ble gjentatt til det kjedsommelige. Med andre ord: det trengs ingen tiltak her i Norge, og vi trenger ikke oppgi noenting. Vi må bare kjempe for internasjonale forpliktelser, så går det bra! Men hva om vi mislykkes med å lage en avtale som er sterk nok til å redde verden, slik vi har mislykkes gang på gang tidligere? Nei, da er det visst ingenting å gjøre, sier Ap. Det er ikke vits i at Norge legger ned oljeproduksjonen så lenge ingen andre gjør det heller.

BLÆH.

Jeg er så lei av at de største partiene i Norge kan lire av seg så mye klimafiendtlig ræl at de tror det selv og får alle andre til å tro det også.

Vi KAN bidra til å kutte klimagassutslipp.

Vi KAN legge om til et mer miljøvennlig og fornybart samfunn.

Det ER ikke vår gudegitte rett å pumpe opp så mye olje vi kan når vi vet at 2/3 av verdens kjente oljeressurser MÅ ligge i bakken.

Og hverken Høyre eller Arbeiderpartiet viser at de er i stand til å ta ansvaret som kreves ved å ta klimaendringene på alvor og legge om til et fornybart samfunn for framtidige generasjoner.

Nei, er du en av disse som tilhører den mystiske politiske “majoriteten”, så tenk deg om en gang til før du avgir stemmen din.

Og har du lyst til å lese mer om tematikken, så les blogginnlegget jeg skrev for klimabloggen Adopt a Negotiator om hvor skrudd norsk oljediskurs er.

One thought on “De store løgnene om norsk olje

 1. Thomas Remme says:

  Med fare for å være pessimist:
  Hvis vi lar to tredjedeler ligge, har vi ca 50% sjanse til å greie togradersmålet. Nå er der etterhvert mange som sier at to grader er alt for mye – og at så mye oppvarming vil utløse tilbakeføringsmekanismer slik at klimaet løper løpsk.

  Vi ser allerede mange slike “feedback loops”:
  http://transitionvoice.com/2013/08/19-ways-climate-change-is-now-feeding-itself/

  Det viser seg også et hittil ukjent bias i klimaforskningen, en tendens til å nedvurdere de ekstreme scenario – forskerne underrapporterer altså de negative sidene…

  http://thinkprogress.org/climate/2013/01/31/1524981/why-climate-scientists-have-consistently-underestimated-key-global-warming-impacts/

  Det må handles nå.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s