Smartphone? Fairphone!

Jeg har fått Fairphone! Denne uken dumpet endelig den nye telefonen min ned i postkassen, etter at jeg har ventet på den helt siden bursdagen min i oktober. Hurra! Sånn ser den ut:

_DSC0118

Det som er kult med denne telefonen er at det er en rettferdig telefon. Det vil si at den er bedre for både mennesker og miljø enn andre telefoner som fins der ute.

Alle som kjenner meg, vet at jeg som regel er den siste til å kaste seg på nye teknologiske løsninger, men nå var da tiden ikke for at jeg også skulle få meg en smarttelefon. Men det kunne ikke være hva som helst. Derfor ble jeg utrolig glad da jeg oppdaget at det faktisk finnes noen der ute som prøver å etablere seg som en rettferdig telefonprodusent. Folka bak Fairphone prøver nemlig å lage en telefon hvor de setter mennesker og miljø først. På nettsidene deres står det:

In the long term, our ultimate goal is a completely recyclable phone made from human and environmentally-friendly materials, free from plastics and toxins.

_DSC0117

Fairphone har som mål å endre måten man tenker om produkter på; de vil endre produksjonsforhold, gjøre næringskjeder mer rettferdig, minske belastningen på miljøet og vise hvordan vi som forbrukere faktisk kan gjøre en forskjell i verden gjennom valgene vi tar og hva vi kjøper. Det er bare SÅ kult!

For eksempel gjør de avtaler med fabrikker for å sørge for at arbeiderne som lager telefonene får en rettferdig lønn og trygge arbeidsforhold (noe som er stikk motsatt av for eksempel Apple, som fikk gjennomgå kritikk for en stund tilbake fordi arbeiderne deres hadde det så forferdelig at de kastet seg ut av vinduene på fabrikkene og begikk selvmord).

Metallene som går inn i telefonene, er garantert at ikke finansierer illegale militære styrker i konfliktsoner (i land som Kongo bidrar mineralutvinning til store menneskelige lidelser). Istedenfor jobber de for å formalisere gruvesektoren.

Fairphone skal også være en miljøvennlig og langvarig telefon for å minske det økologiske fotavtrykket. Der andre produsenter stadig lager nye versjoner som gjør at folk føler behovet for å oppdatere velfungerende produkter, eller lager komponenter som er ment å bli ødelagt etter kort tid slik at man må kjøpe nytt, skal Fairphone vare lenger. Dessuten kan man f.eks kjøpe nytt batteri når det gamle blir dårlig istedenfor å måtte kjøpe en helt ny telefon. Disse tingene er utrolig viktig for meg som er så opptatt av at vi må begynne å lage færre produkter av høyere kvalitet for å minske belastningen på naturressursene.

_DSC0119

Fairphonefolka bruker også litt penger for hver telefon de selger på å støtte prosjekter som går til å bygge opp resirkuleringstiltak i fattige land, og har som nevnt over som mål å på sikt lage en telefon som er 100 % resirkulerbar, og som er fullstendig laget på resirkulerte materialer.

Det som skiller disse produsentene fra de fleste andre, er kravet de stiller til seg selv om hundre prosent åpenhet. Alle skal kunne ha full innsikt i absolutt alle ledd av produksjonskjeden, og vite nøyaktig hva pengene faktisk går til. Det er et prinsipp som langt flere burde følge.

_DSC0120

Alt i alt er jeg foreløpig veldig fornøyd, selv om det tar tid å venne seg til å ha smarttelefon. Tastene på bokstavene er jo bittesmå, også lager den til stadighet rare lyder. Pluss at jeg jo er livredd for å miste den i bakken! Men det er fint å ha en telefon jeg kan eie med god samvittighet. Jeg vet at når man kjøper denne telefonen, så bidrar man til å gjøre verden bedre istedenfor verre. Og det er utrolig kult. Pluss at den jo er veldig fin, eller hva syns du? :)

 

8 thoughts on “Smartphone? Fairphone!

 1. Arne says:

  Så kult. Kjører den Android ?

  Gratulerer med ny Fon, uansett.

 2. Spennende :-D og veldig bra :) Gi beskjed om hvordan den fungerer

 3. Ellen says:

  Hei :) Jeg vurderer å kjøpe denne telefonen. Er du fornøyd? Har du den fortsatt? Vet du noe om hvordan man gjør det om noe ikke fungerer – hvor henvender man seg, og hvor raskt ordner det seg? ;)

  • Mari says:

   Hei du! Jeg har den fortsatt ja, og er fortsatt fornøyd :)
   jeg skrev en blogg for Grønne Jenter da jeg hadde hatt den i ti måneder som du kan lese her Nå er jo det et år siden, men det som står der gjelder stort sett ennå (bortsett fra at jeg fikk løst MMS-problemet). Nylig begynte batteriet å bli dårlig, så da bestilte jeg et nytt, men det gikk helt greit. Nå funker den bra igjen :) Det er imidlertid verdt å være klar over at det har kommet en ny og oppdatert (og dyrere) versjon siden jeg kjøpte min telefon, og jeg vet ikke helt hvordan den er sammenliknet med min.

   Jeg syns forumet på Fairphone sin egen nettside funker veldig bra. De aller fleste tingene man kan lure på ligger der, og hvis man opplever et problem, kan man spørre og vanligvis få svar av noen som er mer teknologisk drevne enn seg selv. Hvis du er opptatt av å bidra til en bedre og mer transparent mobilproduksjon, anbefaler jeg absolutt telefonen.

   Lykke til!

   • Ellen says:

    Takk! og takk for godt svar! Jeg tror jeg kommer til å gå for denne hvis jeg en dag skal gå over til smarttelefon… Jeg har fortsatt en gammel nokia som har batteri som varer i 1-2 uker – og det er jo litt behagelig når alle andre leter etter lader…. :)

   • Mari says:

    Haha! Det skjønner jeg godt. Hadde selv en slik før jeg gikk inn i smarttelefonverden. Mitt beste råd er kanskje å beholde den telefonen du har så lenge du kan, med mindre det ikke er noen grunner til at du er tvingende nødt til å kjøpe en smarttelefon ;-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s