Juleølbrygging

I år har jeg tatt opp en ny hobby som jeg har lenge har hatt lyst til å starte med: ølbrygging! Dette er en tidstrøyte som anbefales på det varmeste. Det er en hyggelig sosial ting å gjøre sammen med andre, og i tillegg er det noe virkelig terapeutisk med å bruke en hel dag på å se på en kjele som koker.

_DSC0351

Jeg, Maria og Reidun har så langt laget fem brygg siden vi startet å brygge i sommer (det vil si, jeg har laget fire, og Maria og Reidun laget ett uten meg). Vi startet med en IPA. Det var en god start. Vet ikke om det var en spesielt lett oppskrift eller om vi bare hadde nybegynnerflaks, men den ble i hvert fall veldig god.

Deretter prøvde vi oss på en saison. Målet var en frisk og lys øl som visstnok skulle ha en anelse peppersmak, har ganske høy alkoholnivå og være leskende. Smaken var helt ok, den bedret seg faktisk etter en stund på flaske, men de få flaskene vi har igjen nå er såpass gjærholdige (og derav kullsyreholdige) at bare det å åpne dem nærmest er en ekstremsport.

Den tredje ble en usedvanlig vellykket weissbier. Det var denne jeg ikke var med på, men jeg velger å tro at mitt fravær hadde noe med saken å gjøre.

Den fjerde var en ganske lovende brown ale. Den hadde så gode utsikter da vi satte den til gjæring! Smakte godt, luktet godt og hadde hele pakken. Men den gang ei. Gjæringen gikk bare skrekkelig galt. Jeg tror egentlig alt som kunne gå galt med tanke på gjæring, gikk galt. Vørteren var altfor kald da vi puttet gjæren oppi. Gjæren var også altfor kald. Meskingen (når maltet ligger i gryten) foregikk på også for høy varme, og det fører tydeligvis til utvikling av sukkerarter som gjæren ikke vil spise. Gjæringen foregikk sikkert også på feil temperatur. Visstnok er gjær ganske følsom! For å toppe det hele måtte vi gjøre noen endringer i oppskriften som førte til at vi brukte ekstra mye av det maltet (kornet) som ikke er gjærens beste venn. Gjær altså. Lite er kilde til så mye frustrasjon og glede. Hvordan klarte man å brygge øl for flere hundre år siden, spør jeg bare.

Vi ga noen ærlige forsøk på å redde brygget ved å tilsette mer gjær, riste litt på karet og gi det litt ekstra kos, men det gikk bare ikke. Vi måtte rett og slett helle hele brygget ut i sluket (med unntak av noen få liter som vi puttet på flaske, fordi vi er evige optimister). Sånn så det ut før det forsvant.

_DSC0335

Dårlig øl, goodbye!

Men i helgen brygget vi årets JULEØL, og DETTE, folkens, tror jeg blir det beste ølet vi har laget hittil. Vi puttet så mange godsaker i det at det mååå bare bli bra. Se bare her:

_DSC0330

Juleøl skal jo smake jul, så vi puttet oppi masse godt krydder, sånn som stjerneanis, appelsinskall, kanelstang og korianderfrø. Her er oppskriften vi brukte forresten: Wit jul; den er visstnok “det store” i hjemmebryggerkretser i år og har vunnet pris for beste… juleøl? Eller øl generelt. Vet faktisk ikke.

For dem som ikke helt vet hva ølbrygging går ut på, her er et kræsjkurs:

1. Fyll en stor kjele med vann. Vent uendelig lenge på at vannet skal bli varmt.
_DSC0329

2. Når vannet endelig er varmt nok, tilsett maltet:

_DSC0343

3. Rør godt rundt under meskingen. Hvis ikke blir det for varmt i bånn og for kaldt på toppen. Les: Ikke bra for følsom gjær.

_DSC0345

4. Pass på at vørteren får mest mulig stabil varme og raskt når de riktige temperaturene. Kreativ isolering kan funke.

_DSC0340

5. Koking: Det er nå maltet tas ut og de andre godsakene (humle og andre smakstilsetninger) kommer inn.

_DSC0350 _DSC0334

Kokingen tar tid, så mens du venter, kan du for eksempel lage rundstykker av maltrestene, hekle, eller beundre de fine lampene i taket.

_DSC0076 _DSC0342

6. Når kokingen er ferdig, gjenstår det nesten bare å kjøle ned ølla. OBS: nå må ALT du bruker være fullstendig sterilisert!

_DSC0353

_DSC0355

Her tester vi for første gang ut å koble kjøleelementet til dusjen. Så glad ble vi for å slippe å bære en 25-liters kjele ned og opp fire etasjer!

Til slutt heller du ølen over i gjæringskaret, rister litt, tilsetter gjæren, setter stasen på et temperaturpassende sted og venter i noen uker mens magien utfolder seg!

_DSC0335

Så får vi se da, om tre uker, om vi får øl til jul :)

One thought on “Juleølbrygging

  1. […] søndag hadde juleølet vårt, som vi brygget for tre uker siden, godgjort seg på gjæringskaret lenge nok. Så da var det tid for å putte det på […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s