Velgeroppførsel

…er vanskelige greier å forstå seg på. Nærmere bestemt, hva som gjør at velgere endrer oppførsel og partitilhørighet sånn som de gjør. Hva er det som ligger bak meningsmålingene? Det sliter jeg meg å skjønne.

Nå for eksempel, har oppslutningen til både Høyre og FrP gått drastisk ned. Statsbudsjettet har gitt dem hard medfart. Heldigvis. Plutselig oppdaget velgerne at det ikke er så kult med angrep på velferdsstaten og elendig miljøpolitikk likevel.

[Digresjon] Ikke det at noen kunne forventet noe annet, forsåvidt. Det burde ikke kommet som noen overraskelse at regjeringen har lyst til å gjennomføre politikken de står for, og de er tross alt de mest høyreliggende partiene på Stortinget. Sånn sett er det ganske forundringsverdig med alle dem som angrer på at de stemte på disse partiene, med en gang de begynner å gjennomføre politikken sin. For eksempel hun her, som sier “Hadde jeg visst hva FrP stod for, hadde jeg aldri stemt på dem“. Seriøst? Jeg mener; prøver ikke en gang velgerne å sette seg inn i partienes politikk før de går og stemmer?

…På den annen side, kanskje skal man ikke dømme for hardt heller. Høyre og FrP (spesielt Høyre) sin strategi før valget var jo tross alt å prøve å legge så nært opp til det bestående som mulig. Selge seg inn som “same, but different”: stø kurs, bare i en annen farge. Man kunne jo lett få inntrykk av at de i det store og det hele ikke hadde tenkt å gjøre så mange endringer. Hvis man bare leste slagordene på T-banestasjonene, er det kanskje ikke så rart at man stemte på Høyre. Men uansett. [Digresjon slutt]

Det jeg IKKE forstår, er hvorfor velgerne, når de først skal ta avstand fra regjeringspolitikken og flykte fra Høyre, velger å gi oppslutning til det partiet som politisk ligger desidert nærmest partiet de flykter fra. Jeg snakker så klart om Arbeiderpartiet. Det er jo ikke rasjonell oppførsel i det hele tatt.

Meningsmåling

Nyeste meningsmåling, fra 8. november: http://politisk.tv2.no/spesial/partibarometeret/

Jeg mener… Altså, JA, Jonas Gahr Støre har snakketøyet i orden. Jeg skjønner at han innbyr til tillit og lojalitet, og er en samlende lederskikkelse. Det var jo derfor han ble leder. Men han sier jo absolutt ingenting av substans.

Og joda, Arbeiderpartiet scorer masse poeng ved å være synlig på å snakke om det usosiale statsbudsjettet og negative konsekvenser for arbeidstakere. Men ærlig talt. Skal man virkelig snakke om sosial politikk, fins det langt mer ambisiøse partier enn AP. Og skal man begynne å snakke om nesten alle andre politiske områder, er AP og Høyre tilnærmet like i nesten alt, bortsett fra i hvor stor grad de bruker ordene “marked” og privatisering”:

Ta klimapolitikk. På Zerokonferansen i dag, var Jonas og Klima- og miljøminister Tine invitert for å diskutere klima og miljø.

De sa omtrent akkurat det samme. Det var ingen diskusjon, mer en konkurranse i å snakke om viktigheten av teknologiutvikling, næringsvirksomhet, transportutslipp og ambisiøse internasjonale klimamål. Og ikke minst å unngå å nevne utfasing av petroleumsvirksomhet for enhver pris. Elefanten i rommet var så stor at hele salen kjente på trykket.

Tine og Jonas

Tine og Jonas på Zerokonferansen. Bilde lånt fra Zero, foto: Marius Nyheim.

Det er helt bortkastet å invitere disse politikerne til å diskutere klima. De bruker opp sin egen og andres tid på å si meningsløse ord. Hverken Høyre eller AP har noen som helst plan om å gjøre de klima- og miljøtiltakene som virkelig trengs for å forhindre en klimakatastrofe. Og det er rett og slett helt hårreisende dårlig når vi snakket om Norges to største partier.

Så hvorfor i all verden gir velgerne dem tillit? Man skulle jo tro de lærte leksen sin etter valget, og faktisk ville gi oppslutning til noen av alle de småpartiene som står for en reell endring i politikken, men neida. De velger heller å rømme fra ett uambisiøst parti til et annet.

Er det gammel vane, godtroenhet eller gidder folk bare rett og slett ikke sette seg inn i hva partiene faktisk mener? JEG SKJØNNER DET IKKE. Men det gir ikke akkurat noen grunn til optimisme på demokratiets vegne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s