Matematikk i FrP-verden

Nylig kom det såkalte Scheel-utvalget med sin rapport med anbefalinger om hvordan skattesystemet i Norge bør legges om. Debatten som har oppstått i etterkant er ganske underholdende. Spesielt er det alltid artig å høre FrP snakke om økonomi.

Hemmeligheten bak å holde en stabil kroppsvekt er ganske enkel: forholdet mellom kalorier inn og kalorier ut må være i balanse. Sånn er det også med statsøkonomien. Utgiftene til staten bør være ganske lik inntektene. Men det er det visst vanskelig for FrP å forstå.

_DSC0729

Det er ikke så lett å holde oversikt over alle de forskjellige skattene og avgiftene man har i Norge. Men prinsippet er ganske enkelt. Man betaler penger i skatter og avgifter for at staten skal ha inntekt til å finansiere goder som folket har bruk for. For eksempel skoler, og landbruk, og sykehus. Hvis man kutter i skattene som folk betaler, må man dekke inn tapet på andre måter. Som regjeringen nå gjør ved å for eksempel innføre avgift på poser. Litt tøysete egentlig, å drive å flytte ting hit og dit bare for syns skyld, men ok.

Men FrP er jo ikke fornøyd med det! Neida. Som i Klassekampen i går, sier folk fra FrP at “vi er opptatt av at det samlede skatte- og avgiftsnivået skal ned”. Det vil altså si at inntektene til staten skal ned. I kroppsvekt: man forbrenner mer energi enn man spiser. Med det resultat at man til slutt blir ganske tynn og skral. Staten altså.

For “folk flest” høres det jo veldig fint ut at man skal betale mindre i både skatt og avgifter. Det FrP derimot aldri tør å snakke om, er den andre siden av saken: at pengene staten bruker på viktige ting dermed også nødvendigvis må ned. Det vil si at man ikke har råd til å ha like mange lærere i skolen lenger, eller at man ikke har råd til å ha et landbruk i Norge lenger, eller at man ikke har råd til å betale for at syke folk skal få sykelønn eller skal ha råd til helsetjenester. DET blir konsekvensene av at staten får mindre penger.

Men FrP sier jo aldri det. De sier aldri at de har lyst til at folk skal måtte betale mer for å gå til legen. Eller at foreldre som har lyst til at barna skal få en god skolegang må begynne å betale for det. Og det er jo ikke så rart. Det har tross alt blitt ramaskrik bare med de relativt små endringene de har foreslått i statsbudsjettet denne høsten. Så de kan jo ikke si til velgerne hva som er de egentlige konsekvensene av politikken de har lyst til å føre.

Alternativet til å kutte ned i utgiftene til staten er jo å bruke mer penger fra oljefondet. Og det vil jo FrP. Men oljefondet fungerer merkelig nok også på samme måte som vekten: om man bruker mer penger enn det man får inn fra avkastningen, vil man til slutt bruke opp pengene i fondet. I tillegg vil effekten av å pøse på mange friske penger i et eksisterende marked være at økonomien overopphetes. Dermed går vinningen opp i spinningen. Men den virkeligheten liker ikke FrP-ere å forholde seg til.

Men hva er da argumentet som brukes om igjen og om igjen for å forklare hvorfor det er så viktig å på død og liv kutte ned  skattene? Joda, selvfølgelig: NÆRINGSLIVET. På den måten folk argumenterte om saken på Debatten på NRK i kveld, skulle man tro det norske næringslivet har så forferdelige vilkår at det er et under at vi har noen bedrifter i dette landet i det hele tatt. Stakkars bedriftene! De har det jo så vanskelig.

Vel. For meg virker det som de klarer seg ganske bra. Vi har jo tross alt et fungerende næringsliv i dette landet. Og vi har praktisk talt ingen arbeidsledighet. Vi er jo avhengig av importert arbeidskraft for å få hjulene til å gå rundt. Så når Siv Jensen står på NRK og sier at det er DØDSviktig at skattenivået til bedriftene går ned, fordi vi MÅ øke investeringsnivået i dette landet, og vi MÅ skape flere arbeidsplasser, tenker jeg; tja, må vi nå egentlig det? Det er jo en grense for hvor mange arbeidsplasser vi kan ha i dette lille landet. Og hvis vi har flere arbeidsplasser enn vi har mennesker, har vi bare to alternativer: enten må bedrifter legge ned (og staten har tapt skatteinntekter til ingen nytte), eller vi må importere enda flere utlendinger.

Og DET vil jo ikke FrP.

2 thoughts on “Matematikk i FrP-verden

  1. Thomas Remme says:

    Norge ligger på topp 10-listen over land der det er gunstig å drive forretninger, bl.a. pga. alle sikkerhetsordninger og god regulering/lovgivning.

    Du har altså helt rett i at norske bedrifter greier seg fint.

    Mer info her:
    http://www.doingbusiness.org/rankings

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s